Waarom ademwerk zo goed is voor de mens

 Hallo lieve jij,

Ademen. Het is iets wat we allemaal doen, zonder er echt bij stil te staan. Maar wist je dat ademwerk een krachtige tool kan zijn om je fysieke en mentale welzijn te verbeteren? In dit stuk wil ik graag met jou delen waarom ademwerk zo goed is voor de mens en ook wat de verschillende technieken tot nu toe voor mij hebben gedaan.

Fysieke voordelen van ademwerk

Ademwerk heeft vele positieve effecten op ons lichaam. Ten eerste helpt het bij het verlagen van stressniveaus. Door bewust en op een specifieke manier te ademen, stimuleren we het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust en ontspanning. Dit kan helpen om angstgevoelens en spanning in ons lichaam te verminderen.

Bovendien verbetert regelmatig ademwerk de zuurstofopname in ons bloed. Een goede zuurstoftoevoer naar onze cellen is essentieel voor een gezond lichaam en een optimale werking van onze organen. Dit kan bijdragen aan een verhoogde energie, verbeterde concentratie en algeheel welzijn.

Daarnaast heeft ademwerk ook invloed op ons immuunsysteem. Door de juiste ademhaling wordt het lymfestelsel gestimuleerd, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit ons lichaam. Hierdoor kan ons immuunsysteem sterker worden en zijn we beter beschermd tegen ziektes en infecties.

Mentale voordelen van ademwerk

Niet alleen heeft ademwerk vele fysieke voordelen, maar het kan ook een enorm positief effect hebben op onze mentale gezondheid. Ten eerste is ademen een krachtige manier om in het hier en nu te komen. Door bewust te focussen op onze ademhaling kunnen we onze gedachten tot rust brengen en meer in contact komen met onszelf.

Bovendien kan ademwerk helpen bij het verminderen van angst en depressie. Door middel van specifieke ademtechnieken kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren en spanning en trauma in ons lichaam loslaten. Dit kan leiden tot gevoelens van kalmte, innerlijke rust en emotioneel evenwicht.

Ademen is ook een krachtig hulpmiddel om stress te verminderen. Het stimuleert de productie van endorfines, ook wel bekend als de ‘gelukshormonen’. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van ontspanning en welzijn, waardoor we beter bestand zijn tegen stressvolle situaties.

Hoe kun je ademwerk integreren in je dagelijks leven?

Nu je op de hoogte bent van de vele voordelen van ademwerk, vraag je je misschien af hoe je dit kunt integreren in je dagelijks leven. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Ten eerste kun je beginnen met bewustwording van je ademhaling. Neem regelmatig een moment om diep in te ademen en langzaam uit te ademen.

Daarnaast kun je ook experimenteren met verschillende ademtechnieken, zoals de 4-7-8-methode of de buikademhaling. Deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen, angstgevoelens te kalmeren en meer rust in het lichaam te creëren.

Als je meer begeleiding wilt bij het verkennen van ademwerk en wat het voor jou kan betekenen, overweeg dan eens om een verbonden ademsessie bij te wonen of lees eens wat een ademtraject voor jou zou kunnen doen. Er zijn meerder opties hieronder beschreven. Dit kan je helpen bij het ontdekken van de juiste technieken voor jou en ik kan je daarin begeleiden bij jouw persoonlijke reis naar welzijn.

Mijn persoonlijke ademreis

Ik ben een aantal jaar geleden met ademwerk in contact gekomen. Verschillende opleidingen in lichaamswerk gevolgd en de adem was altijd weer iets dat terug kwam, maar op een vervelende manier. Waarom? Ik was er niet goed in.

Ik kon maar kort inademen door mn neus en ademde hoog en kort in mijn borst. Met andere woorden, ik stond altijd aan. Das was al iets dat ik wist alleen kon ik die uitknop niet vinden. Na diverse opleidingen en trainingen te hebben gedaan op het gebied van massages, tantra en de-armouring was dan nu eindelijk de adem aan de beurt. Zo heb ik in 2022 een korte training van Wim hof gevolgd. Een Yang (harde) techniek en leerde wat koude training met mij deed. Je lijf en geest krijgen een enorme boost, je gaat aan en je blijft even aan. Leuk maar dat was niet wat ik wou.

Ik had zelf al een aantal sessies gehad in verbonden ademhaling wat al een bijzondere ervaring was maar nog was dat niet genoeg. In 2023 ben ik daarom niet één, maar liefst twee ademcoach opleidingen gaan volgen. In Juni de eerste bij Jerome Wehrens van B-mind. Deze man heeft lang samengewerkt met Wim Hof. Hij is voor zichzelf begonnen en heeft verschillende technieken ontwikkeld waaronder de B-mind. Een bijzonder simpele training, een yin techniek (zacht)die je parasympatisch systeem dus aan zet en ik na meer dan 30 jaar eindelijk in de uitstand kwam. Eureka!!!

In september begon in de coach opleiding Bij Annette Weers die gaat over de verbonden adem. Een Yang techniek (harde) ademhaling die best pittig is maar waarbij ik dus vanuit mn onderbewuste dingen letterlijk ging uitademen. Ook weer zo een Eureka moment.

Erg onder de indruk van wat beide technieken hebben gebracht, meer stabiliteit zowel mentaal als geestelijk. Een sterker immuunsysteem hierdoor want ik zit veel beter in mijn vel. Ik slaap beter en ben veel beter bestand tegen stressvolle situaties. Ik reageer heel ander op dingen en voel me ontzettend relaxed.

Wat een cadeau dat ik dit nu ook met jou mag gaan delen! Ik heb er zin in. 

Besluit

Ademwerk is veel meer dan alleen maar in- en uitademen. Het is een krachtige tool die kan bijdragen aan een verbeterd fysiek welzijn, mentale gezondheid en algehele levenskwaliteit. Door bewust te ademen en ademtechnieken toe te passen, kun je stress verminderen, je energieniveau verhogen en meer innerlijke rust ervaren. Het aanleren van de juiste techniek gaat niet vanzelf, daar moet je echt wel wat voor doen maar de resultaten zijn verbluffend. Commitment is hierin belangrijk, een doel en de wil om het beste uit jezelf te halen.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnspireerd om ademwerk een plek te geven in jouw dagelijks leven. Probeer het zelf eens uit en ontdek de vele voordelen die het kan bieden. Ademen is iets wat we allemaal doen, maar met bewuste aandacht kunnen we er zoveel meer uithalen.

Heel veel liefs en met een luchtiger groet,

Nathalie